Tisztelt Honfitársaink!

 

Itt a nyári szezon, és ebben az évben is számos honfitársunk látogat el a bolgár tengerpartra. Kérjük, mielőtt útnak indulnak, ne felejtsék le leellenőrizni útiokmányuk érvényességét.

Jelenleg Bulgáriába útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet belépni, és mivel Bulgária nincs a schengeni övezetben, azaz a határok nélküli európai térségben, ezért a bolgár hatóságok minden esetben ellenőrzik a belépők úti okmányait.

A jelenlegi bolgár szabályok szerint az útlevélnek még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után, a személyi igazolványnak pedig az utazás utolsó napjáig.

Ha autóval érkeznek Románián vagy Szerbián keresztül, mindkét országban az útlevélnek vagy a személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie, azaz a bolgár szabályok az útlevél esetén szigorúbbak.

Ha házikedvenccel érkeznek, érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ból való ki- és beszállítása esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók. Ne feledjék, hogy amennyiben Szerbián keresztül utaznak autóval Bulgáriába, úgy kilépnek az EU-ból, majd visszalépnek az Európai Unióba.

Európai Egészségbiztosítási Kártya: A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. A kártyát a kormányhivatal, a kormányablak, valamint a NEAK adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére.

Utasbiztosítás: Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.

 

További információk:

Utazási tanácsok - Bulgária
Utazási tanácsok - Románia
Utazási tanácsok - Szerbia
Európai Egészségbiztosítási Kártya