Elindult az E-matrica rendszer Bulgáriában

A közúti közlekedésről szóló törvény 2018. decemberi módosítása alapján, 2019 január 1-től a magyarországihoz hasonló, E-matrica úthasználati jogosultsági rendszer váltja a jelenlegi, „felragasztható” matricás rendszert Bulgáriában az eddig is útdíjköteles autópályákon, főutakon és közutakon.  

Az e-matricát a www.bgtoll.bg, valamint a www.digitoll.bg többnyelvű honlapokon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

Magyar rendszámú autósok figyelmét felhívjuk, hogy Bulgáriában a matrica vásárlásakor (akár online vagy offline vásárláskor), a rendszámon található három betű- és számjelzést NE válasszák el kötőjellel, mivel azt a bolgár toll rendszer egy teljesen más rendszámként értelmezi!

A 2018-ban megvásárolt, de 2019-ben is érvényes, régi típusú matricát át kell váltani elektronikusra, ami a fenti honlapon lehetséges.

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. 2019. január 1-től egy új típusú, ún. „hétvégi” e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége 2019. január 1-től a személygépkocsikra, valamint a tehergépkocsikra (3,5t fölött) is vonatkozik. Figyelem! A teherautókra vonatkozó útdíjfizetési rendszer 2020. márius 1-től megváltozik és a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer kerül bevezetésre. További részleteket ezzel kapcsolatban későbbre ígért a bolgár hatóság.