Egy bolgár gyökerekkel rendelkező magyar író, Doncsev Toso lett az idei "Aleko" nemzetközi novellapályázat győztese - nyilatkozta a Bolgár Hírügynökségnek (BTA) Tanja Likova, Szvistov város kulturális vezetője, az Aleko Konsztantinov Nemzetközi Alapítvány ügyvezető igazgatója. A versenyt évente rendezi meg Szvistov városa Aleko Konsztantinov születésének évfordulója alkalmából (1863. január 13.)

Doncsev a díjat a "Gulyás és pacalleves között" című novellájáért kapta, amelyet 21 ország 42 írójának összesen 104 pályaműve közül választottak ki.


A verseny résztvevőinek novelláit a Sztarsel újságban jelentették meg. A verseny eredményhirdetésére január 12-én kerül sor a szvistovi Kulturális Központban.


Doncsev Toso 1944-ben született Budapesten magyar anya és bolgár apa gyermekeként. Budapesten bolgár filológiát tanult, két félévet Bulgáriában töltött. Öt bolgár író regényét, több tucat novellát és tanulmányt fordított, valamint irodalomkritikákat írt. Több könyve jelent meg Bulgáriában. Szociológiából doktorált. 1991 óta a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A Bolgárok Egyesülete művelődési házának igazgatója, és a Haemus folyóirat alapítója. Tagja a Magyar Írók Szövetségének és 2014 óta pedig tagja a Bolgár Írók Szövetségének is. (BTA)