A Bolgár Kereskedelmi és Iparkamara (BCCI) adott otthont 2024. július 24-én az Euroclub találkozónak, amely a 2024. július 1-től kezdődő magyar EU elnökség prioritásainak bemutatásához kapcsolódott. A programban három témakör megvitatása szerepelt: az EU Tanácsának belga elnöksége alatt elért eredmények 2024 első félévében, az EU Tanácsa magyar elnökségének prioritásai és a Magyar-Bolgár Kereskedelmi Kamara kezdeményezései.

Cvetan Szimeonov, a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Belgium sikeres elnöksége nem meglepetés, tekintettel az ország tapasztalataira. Hangsúlyozta, hogy Bulgária sokat tanulhat Belgiumtól a kormányzás és a stabilitás terén. Szimeonov kiemelte, hogy közösek a gyökereink és jók a kapcsolataink Magyarországgal, amit a két ország kereskedelmi kamarái közötti jó együttműködés is támogat.

Prof. Ingrid Sikova, a BCCI Euroclub elnöke áttekintést adott az Európai Unió aktuális kérdéseiről, különös tekintettel a 2024-2029 közötti időszakra vonatkozó stratégiai menetrendre, amely meghatározza az EU prioritásait és fő irányait, többek között a versenyképesség növelését, a beruházások növelését a védelmi, mezőgazdasági és szociálpolitikai ágazatokban stb. Fontos lépésként emelte ki a vállalkozások számára az Európai Bizottság alelnökének kinevezését, aki a bürokráciacsökkentés koordinátora lesz.

Vianne De Wouters Dopplinter, a Belga Királyság nagykövetségének helyettes misszióvezetője méltatta a Belgium által 2024 első felében végzett munkát. Elmondta, hogy az országnak három fő célja van: minél több jogalkotási dosszié véglegesítése az új Európai Parlament idén májusban esedékes választása előtt, a folyamatban lévő válságok kezelése, valamint az európai intézmények új mandátumára való felkészülés megkezdése. Megjegyezte, hogy az Európai Parlament 74 dokumentumot fejezett be, amelyek a hat legfontosabb prioritáshoz kapcsolódnak: a jogállamiság, a demokrácia és az egység védelme, az EU versenyképességének megerősítése, a zöld és tisztességes átmenet, a szociális és egészségügyi menetrend megerősítése, az emberek és a határok védelme, a globális Európa előmozdítása.

Boros Miklós, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elmondta, hogy Magyarország az EU Tanácsának elnökségét az EU számára különösen fontos átmeneti időszakban veszi át. Ismertette a magyar elnökség prioritásait, kiemelve az üzleti élet és Bulgária számára fontos irányokat. Boros Miklós nagykövet elmondta, hogy Magyarország támogatja Bulgária schengeni és euróövezethez való teljes körű csatlakozásának folyamatát. Fontos prioritásoknak nevezte a kohéziós politika jövőjét és az EU-n belüli egyenlőtlenségek csökkentését, valamint az illegális migráció kezelését. A magyar nagykövet hangsúlyozta a demográfiai kihívásokat, kifejtve, hogy az európai társadalom gyorsuló elöregedése, a fenntarthatatlan szociális ellátórendszerek és a munkaerőhiány olyan régóta fennálló és egyre mélyülő problémák Európában, amelyeket sürgősen és hatékonyan kell kezelni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Nyugat-Balkán esetében az európai perspektívára kell összpontosítani.

Dr. Roszen Tkacsenko, a Magyar-Bolgár Gazdasági Kamara elnöke bemutatta a vegyeskamara tevékenységét és kezdeményezéseit Magyarország EU-elnökségére való tekintettel. Ismertette továbbá a Bulgáriában működő EU-tagállamok kétoldalú kereskedelmi kamaráinak állandó bizottsága létrehozásának ötletét.

Cvetan Szimeonov zárta a rendezvényt, és reményét fejezte ki, hogy az európai intézmények új mandátumuk során aktívan dolgoznak majd a bürokrácia csökkentésén és a harmadik országokból történő munkaerőimport megkönnyítésén. A BCCI elnöke elmondta, hogy az ország számára továbbra is az euróövezethez és a teljes schengeni övezethez való csatlakozás marad a prioritás. (forrás: BCCI)