Rumen Radev bolgár köztársasági elnök július 19-én az elnöki hivatalban tartott ünnepségen a Madarai Lovas Érdemrend I. fokozatát adományozta Magyarország szófiai nagykövetének, Balázsné Harangozó Teklának a kétoldalú kapcsolatok erősítése és fejlesztése érdekében tett kiemelkedő erőfeszítéseiért. "Mély elismerésemet fejezem ki a magyar nagykövetnek, hogy jelentős mértékben hozzájárult a Bulgária és Magyarország közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez" - mondta Radev.

"A magyar nagykövet hivatali ideje alatt rendkívül aktív nagykövetként szolgált, aki munkájával és lendületével hozzájárult kapcsolataink elmélyítéséhez és politikai kapcsolataink legmagasabb szintű fejlesztéséhez" - mondta Radev. Példaként említette a nukleáris szabályozási dokumentumok aláírását, a Szolidaritási Gyűrű megállapodás keretében a gázszállítók közötti együttműködés elősegítését, a két ország közötti különböző oktatási, tudományos, kulturális projekteket. Radev kiemelte a magyar nagykövet szerepét a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésében.

A magyar nagykövet elmondta, hogy a díjat egy olyan küldetés teljesítéséért kapta, amelyet "élete egyik legnagyobb kihívásaként" jellemzett. "Amikor felajánlották nekem a szófiai nagyköveti tisztséget, úgy éreztem, el kell köteleznem magam e küldetés mellett, bár korábban nem is gondoltam nagyköveti posztra. Megígérhetem, hogy ha a jövőben is lesz rá lehetőségem, mindent megteszek, hogy a kétoldalú kapcsolatok harmonikusak és baráti szintűek maradjanak” – mondta a magyar nagykövet.

2023. 07. 19. BTA